Avancerad sökning
Registrerad användare
Användare:

Lösenord:

Logga in mig automatiskt nästa gång?

» Glömt lösenord
» Registration
 
Slumpbilder

Kopparberg
Kopparberg
Kommentarer: 0
admin


Lindesberg Brudstenen 1920
Lindesberg Brudstenen 1920

            

Lindesberg Brudstenen 1920
Titel: Det hände sig att en ung bondflicka tvingats att gifta sig med en äldre man detta trots att hon redan hade en fästman som visserligen var ung men fattig. Efter vigseln skulle brudparet flytta från trakten till brudgummens hem.
Den unge pojken hade då sorgsen ställt sig bakom stenen för att se sin käresta en sista gång när ekipaget med dom nygifta närmade sig började hästarna helt plötsligt att skena. Vagnen körde mot stenen, bruden for ut och slog i huvudet så hårt att hon dog.

Efter det blev platsen som förtrollad. Vid ett tillfälle hade en stor och stark piga i en by norr om staden blivit tillsagd att mycket tidigt en fredagsmorgon köra spannmål till kvarnen i Dalkarshyttan för malning. Hon hade förberett det hela redan genom att på torsdagen lasta de tunga säckarna på en vagn, och sedan lagt sig tidigt för att sova.

När hon vaknade strålade det bleka ljuset från fullmånen in genom fönstret i pigkammaren. Hon trodde att det redan var efternatt och skyndade sig upp och ut i stallet för att spänna för hästarna. När ekipaget så småningom närmade sig stadsskogen dök brudstenen plötsligt upp vid vägkanten. Utan förvarning skar vagnshjulen med ens ner på ena sidan av vägen så att pigan och alla säckarna for av vagnen. Eftersom hon inte blev skadad försökte hon genast att få hästarna att dra upp vagnen på vägen igen, men de stod som fastgjutna.

Även säckarna var så tunga att det inte ens gick att lyfta en flik på dem. Fullmånens sken kastade spöklika skuggor över platsen då slog kyrkklockorna nere i staden 12 slag, När sista slaget hade ekat ut började hästarna att röra sig och lätt som ingenting drog dom upp vagnen på vägen igen och pigan orkade utan ansträngning att kasta upp säckarna på vagnen Efter den händelsen var flickan aldrig ute en torsdagsnatt vid fullmåne, och framför allt inte vid brudstenen.

Där kunde det nämligen hända att man träffade på ett ekipage med en häst och kusk utan huvud.
Sökord:  
Datum: 27.01.2011 17:33
Tittad på: 3630
Nedladdning: 0
Rating: 0.00 (0 Röster)
Storlek: 363.3 KB
Inlagd av: admin


Användare: Kommentar:
There are no comments for this image   Nästa bild:
Stenen i Oscarsparken   

 

RSS Feed: Lindesberg Brudstenen 1920 (Kommentarer)